InfoAgroturism

Staţiuni balneoclimaterice

Pentru turismul de tratament, staţiunea Slănic-Moldova este renumită pe plan intern şi internaţional datorită factorilor terapeutici deosebiţi şi asezării sale pitoreşti, fiind numită pe drept cuvânt Perla Moldovei. Orasul Slănic-Moldova este aşezat în partea de sud-vest a judeţului Bacău, în Carpaţii Răsăriteni, la altitudinea de 530 m într-o depresiune mărginită de culmi înalte împădurite cu brazi, pe valea râului Slanic, care izvorăşte din muntele Sandru Mare (1639).

Prima mentiune documentară a acestor locuri se face în anul 1757, în hrisovul dat de domnitorul Moldovei Constantin Cehan Racoviţă, care dăruieşte Epitropiei Spitalului Sf. Spiridon din Iaşi, întreaga vale a Slănicului. Izvoarele de ape minerale, atât de cunoscute în ţară şi străinătate au fost descoperite în anul 1801 de către serdarul Mihalache Spiridon, aflat în aceste locuri la vânătoare de cerbi. Prin hrisovul din 2 noiembrie 1851, domnitorul Alexandru Ghica dispunea ca "localitatea să se organizeze astfel încât să poată rivaliza cu staţiunile balneare din ţările străine."

Spre sfârşitul secolului trecut, odată dovedite calităţile terapeutice ale apelor minerale, pe care specialiştii le compară cu cele ale unor vestite staţiuni europene (Vichy, Karlovy-Vary), Slănic-Moldova devine tot mai cunoscut şi frecventat. În 1880 se construieşte hotelul Racoviţă, iar în anii următori hotelul Pufu şi mai multe vile. Cea mai impozantă construcţie este Cazinoul, ridicat în anul 1894, operă a arhitecţilor George Sterian şi H. Pick, restaurat în anii 1924, 1952 şi 1988, păstrându-i-se forma şi aspectul iniţial.

Dupa anul 1948, staţiunea cunoaşteo dezvoltare continuă. Vilele sunt reamenajate cu un grad sporit de confort. Se construiesc clădiri noi, se generalizează apa curentă şi încălzirea centrală. Transportul turiştilor se asigură prin linia permanentă de autobuze între oraşele Tg. Ocna şi Slănic Moldova. Zona izvoarelor se modernizează, se realizează o mofetă modernă, se construiesc campingul, complexul gospodăresc şi multe alte amenajări.

Slănic-Moldova devine o staţiune cu caracter permanent care ajunge să găzduiască anual aproximativ 30.000 turişti şi pacienţi. apele minerale carbogazoase, bicarbonate, clorurosodice, uşor sulfuroase, atermale sunt recomandate în tratarea afecţiunilor aparatului digestiv şi glandelor anexe (gastrite cronice, ulcere gastrice şi duodenale, ş.a.) afecţiunilor hepatobiliare, afecţiuni ale căilor respiratorii, afecţiuni ale rinichilor şi căilor urinare, iar ca boli asociate afecţiuni reumatismale degenerative, afecţiuni cardiovasculare, endocrine, ginecologice, nevroye astenice, boli profesionale.

Staţiunea beneficiază de o climă blândă, aer pur, bogat în aerosoli răşinoşi, oferind şi posibilităţi diverse pentru recreere (parc, bibliotecă, săli de spectacol, jocuri, terenuri de sport etc.), plimbări şi excursii în împrejurimi la Popasul Cascada, "300 de scări", Păstrăvărie, pe Valea Slănicului, pe munţii Pufu şi Cerbu. În perspectivă, se are în vedere deschiderea drumului spre Braşov prin modernizarea traseului către Poiana Sărată, precum şi construirea unor hoteluri de 3 şi 4 stele, corespunzător standardelor internaţionale, dezvoltarea şi modernizarea bazei de agrement.

< Înapoi 

Staţiunea Târgu Ocna este situată la 14 km de municipiul Onesti, în lunca Trotuşului, la confluenţa acestuia cu Slanicul, la o altitudine de 280 m. Potenţialul turistic al oraşului are reale posibilităţi de dezvoltare atât prin punerea în valoare a izvoarelor minerale din Parcul Măgura, cât şi prin amenajările edilitare aflate în preocupările autorităţilor locale.

Staţiunea Poiana Sărată este situată pe Valea Oituzului, în zonă colinară, la o altitudine de 450 m, la 33 km de municipiul Oneşti, pe drumul naţional spre Braşov. Străjuita de munţii Oituz, într-un cadru natural pitoresc, dispune de 10 izvoare de ape minerale asemănătoare celor de la Slănic-Moldova, fiind cartate cu indicaţie pentru tratarea bolilor reumatismale.

Sărata Băi, în imediata apropiere a municipiului Bacau, constituie un obiectiv revalorificat, cu perspective de dezvoltare, căruia apele minerale existente aici îi conferă însemnate valenţe în tratarea bolilor reumatismale.

Turism de odihnă şi recreere

O altă destinaţie posibilă pentru turismul de odihnă şi recreere o reprezintă oraşul Moineşti.

Atracţii turistice

Mănăstirea Sfânta Treime

Se află în Bogdana (comuna Ştefan cel Mare) şi este situată pe şoseaua Oneşti - Adjud, la 14 km sud-vest de Oneşti. Este o mănăstire de o frumuseţe deosebită, într-un cadru geografic mirific, în est aflându-se satul Bogdana, în rest fiind numai pădure. Mănăstirea a fost zidită  de logofătul Solomon Bîrlădeanu şi soţia sa Ana, în anul 1660. Ctitorul, logofătul Bîrlădeanu, era înrudit cu Mitropolitul Moldovei, Teodosie al II-lea, care, după retragerea din scaun, a devenit primul stareţ al Bogdanei (1674-1697). Pictura din biserică, tehnică frescă, este în stil neobizantin. În clădirea-muzeu a mănăstirii se află multe cărţi de valoare în limba slavonă, greacă şi română, icoane pe lemn şi multe alte obiecte de cult.

Acasă   |   Despre noi   |   Staţiuni   |   Pensiuni   |   Noutăţi   |   Contact